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Biko

A lovely filipino dessert made with few ingredients!

French version below


This is a traditional filipino dessert that is sweet, comforting and delicious ! The rice mixture is called "Biko" and the caramel-like topping is "Latik".


Ingredients:

For Biko (fills up two shallow trays about the size of A4 paper):


- 2 cups sticky rice;

- 2,5 cups water;

- 1 cup brown sugar;

- 2 cups coconut milk;

- 1 tsp salt.


For Latik (Coconut Caramel Topping):

- 2 cups coconut milk.


 

Instructions:


  1. Preparing the Latik: in a pan, pour 2 cups of coconut milk and bring it to a boil. b. Reduce the heat to low and simmer the coconut milk while stirring occasionally. c. As the coconut milk simmers, it will gradually separate into coconut oil and latik. Continue to cook until the latik turns golden brown and crispy. Be careful not to burn it. This process takes time, you'll have to be patient. Once the oil separates from the latik, drain the oil. The latik will be used as a topping.

  2. Rinse the jasmine rice thoroughly under cold water until the water runs clear. Place the rinsed rice in your rice cooker and water. Cook the rice in the rice cooker according to its instructions until it's fully cooked and the rice cooker indicates that it's done.

  3. In a separate pan, combine 2 cups of coconut milk and 1 cup of brown sugar. Heat the mixture over medium-low heat, stirring continuously until the sugar is completely dissolved, and the mixture becomes thick and slightly caramelized. Add salt.

  4. Once your rice cooked, add it to the sugar and coconut mixture, cook until the rice absorbs all the liquid (about 10 minutes).

  5. Transfer the sweet rice mixture to a serving dish. Spread it evenly, and then top it with the prepared latik. Sprinkle the latik over the entire surface.

  6. Allow the Biko to cool and set for about 30 minutes to an hour. Once it has cooled, you can cut it into squares or diamond shapes for serving.

Enjoy!


Audrey

 

Il s'agit d'un dessert traditionnel philippin qui est sucré, réconfortant et délicieux ! Le mélange de riz s'appelle "Biko" et le nappage style caramel s'appelle "Latik".


Ingrédients :


Pour le Biko (remplit deux plateaux peu profonds de la taille d'une feuille A4) :


- 2 tasses de riz gluant ;

- 2,5 tasses d'eau ;

- 1 tasse de sucre brun ;

- 2 tasses de lait de coco ;

- 1 cuillère à café de sel.


Pour le Latik (Nappage Caramel) :

- 2 tasses de lait de coco.


 

Instructions :


  1. Préparation du Latik : dans une casserole, versez 2 tasses de lait de coco et portez à ébullition. Réduisez le feu et laissez mijoter le lait de coco en remuant de temps en temps. Au fur et à mesure que le lait de coco mijote, il se séparera progressivement en huile de coco et en latik. Continuez à cuire jusqu'à ce que le latik prenne une couleur dorée et devienne croustillant. Faites attention à ne pas le brûler. Ce processus prend du temps, il faudra être patient. Une fois que l'huile s'est séparée du latik, égouttez-là. Le latik sera utilisé comme garniture.

  2. Rincez abondamment le riz jasmin à l'eau froide jusqu'à ce que l'eau soit claire. Placez le riz rincé dans votre cuiseur à riz et ajoutez de l'eau. Cuisez le riz dans le cuiseur à riz conformément à ses instructions jusqu'à ce qu'il soit complètement cuit et que le cuiseur à riz indique qu'il est prêt.

  3. Dans une casserole séparée, mélangez 2 tasses de lait de coco et 1 tasse de sucre brun. Chauffez le mélange à feu moyen-doux, en remuant continuellement jusqu'à ce que le sucre soit complètement dissous et que le mélange épaississe légèrement et prenne une consistance légèrement caramélisée. Ajoutez le sel.

  4. Une fois que votre riz est cuit, ajoutez-le au mélange de sucre et de coco, et faites cuire jusqu'à ce que le riz absorbe tout le liquide (environ 10 minutes).

  5. Transférez le mélange de riz sucré dans un plat de service. Étalez-le uniformément, puis garnissez-le du latik préparé. Saupoudrez le latik sur toute la surface.

  6. Laissez refroidir le Biko pendant environ 30 minutes à une heure. Une fois refroidi, vous pouvez le couper en carrés ou en losanges pour le service.

Bon appétit!


Audrey

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