top of page

CEASAR SALAD

The OG salad

French version below


Dear readers,


This recipe belongs to my mamali but she was kind enough to share it with me ! I love this salad, even though it's not the most healthy of salads, it tastes great!

It is quite easy to make and you can twist as you like: remove the bacon, add some chicken, etc.


Yields: 3-4 servings


Ingredients:


  • Chilled Iceberg lettuce;

  • Bacon bits -4 pieces of bacon (cooked on a pan, I like them extra crispy)

  • Home made croutons (if you're extra like my mom and me but store bought does the trick too);

  • Egg yolks - 2;

  • Salt and pepper;

  • 1 garlic clove, minced;

  • 1 tsp mustard;

  • 1-2 tsp vinegar;

  • 2 tbsp olive oil;

  • 2 anchovies;

  • 2 tbsp freshly grated parmesan cheese ;

  • Dash of lemon juice.



 

Instructions:


  1. Crush and mince the garlic and add to the bowl.

  2. Place egg yolks at the bottom and whisk with olive oil.

  3. Add the anchovies and disolve them.

  4. Then add the mustard. Whisk and add the vinegar, salt, pepper.

  5. Add gradually the grated parmesan cheese till dressing thickens.

  6. Add the lemon juice to correct your flavour.

  7. Then place the fridge-chilled iceberg on top of the dressing and sprinkle the croutons and bacon bits on top.


Notes:


I make my homemade croutons cutting a baguette into small cubes and airfrying them with olive oil and flakey salt.


Bon appétit,


Audrey & Mamali

 

Chers lecteurs,

Cette recette appartient à ma mamali, mais elle a eu la gentillesse de la partager avec moi ! J'adore cette salade, même si ce n'est pas la plus saine des salades, elle est délicieuse !


Elle est assez facile à préparer et vous pouvez la personnaliser comme vous le souhaitez : enlever le bacon, ajouter du poulet, etc.


Pour : 3-4 portions


Ingrédients :

  • Laitue iceberg bien fraîche ;

  • Morceaux de bacon - 4 tranches de bacon (cuites à la poêle, j'aime qu'elles soient bien croustillantes) ;

  • Croûtons maison (si vous êtes comme ma maman et moi, mais ceux déjé préparés en magasin font aussi l'affaire) ;

  • 2 jaunes d'œufs ;

  • Sel et poivre ;

  • 1 gousse d'ail, hachée finement ;

  • 1 cc de moutarde ;

  • 1-2 cc de vinaigre ;

  • 2 CS d'huile d'olive ;

  • 2 anchois ;

  • 2 CS de parmesan fraîchement râpé ;

  • Un filet de jus de citron.


 

Marche à suivre :


  1. Écrasez et hachez finement l'ail et ajoutez-le au bol.

  2. Placez les jaunes d'œufs au fond et fouettez avec l'huile d'olive.

  3. Ajoutez les anchois et dissolvez-les.

  4. Ajoutez ensuite la moutarde. Fouettez et ajoutez le vinaigre, le sel et le poivre.

  5. Ajoutez progressivement le parmesan râpé jusqu'à ce que la vinaigrette épaississe.

  6. Ajoutez le jus de citron pour ajuster votre assaisonnement.

  7. Ensuite, placez la laitue iceberg bien fraîche sur la vinaigrette et saupoudrez les croûtons et les morceaux de bacon par-dessus.


Notes :

Je prépare mes croûtons maison en coupant une baguette en petits cubes et en les faisant cuire à l'air avec de l'huile d'olive et du sel en flocons.


Bon appétit,

Audrey & Mamali


Commenti


bottom of page