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Crème brûlée à la raisinée

A classic with a Swiss delicacy!


- French version below -


Hello dear readers,


Who doesn't love crème brûlée ? It's a classic one orders in a restaurant. I wanted to add a twist to the recipe and bake it with raisinée, aKa apple molasses, a classic Swiss spread. It is sweet and has a touch of acidity, a delight!

Ingredients:


For 5 little ramekins:


- 25 cl whole cream;

- 55g sugar ;

- 3 egg yolks;

- 1 vanilla pod;

- 3 tbsp raisinée (aka apple molasses) or more if you have a sweet tooth;

- Pinch of salt;

- 1-2 tbsp brown sugar.

 

Procedure:

  1. Preheat oven to 180° celsius (356 Fahrenheit).

  2. Slice vanilla pod in half and separate seeds;

  3. In a pot, on medium heat, add cream and vanilla bean and the seeds. Bring to a boil and stir until it thickens (at least 10 minutes).

  4. In a separate bowl, whisk egg yolks, sugar, salt and raisinée.

  5. Slowly add the cream mixture to the bowl and mix by hand w a spatula or a whisk

  6. Fill in 4 to 5 ramequins and put them in a oven safe tray with some water in it.

  7. Cook in the oven for 30 minutes. When you get it out, it the contents should be slightly wobbly.

  8. Put in the fridge for 3 to 4 hours to set.

  9. Once they have set and have cooled completely, add a bit of brown sugar on top of the creme brulée, then torch it (only a few seconds!).

Enjoy !

Audrey


 

Crème brûlée à la raisinée


Qui n'aime pas la crème brûlée ? C'est un classique ! J'ai voulu apporter une touche originale à la recette en la préparant avec de la raisinée, une spécialité suisse. Elle est sucrée et présente une légère acidité, un vrai délice !


Ingrédients :


4 personnes


- 25 cl de crème liquide ;

- 55 g de sucre ;

- 3 jaunes d'œufs ;

- 1 gousse de vanille ;

- 3 CS de raisinée ou plus selon vos préférences sucrées ;

- Une pincée de sel ;

- 1 à 2 CS de sucre roux.


 

Préparation :


1. Préchauffez le four à 180°C (356 Fahrenheit).

2. Fendez la gousse de vanille en deux et récupérez les graines.

3. Dans une casserole, à feu moyen, ajoutez la crème, la gousse de vanille et les graines. Portez à ébullition et remuez jusqu'à ce qu'elle épaississe (au moins 10 minutes).

4. Dans un bol séparé, fouettez les jaunes d'œufs, le sucre, le sel et la raisinée.

5. Ajoutez lentement le mélange de crème au bol et mélangez à la main avec une spatule ou un fouet.

6. Remplissez 4 à 5 ramequins et placez-les dans un plat allant au four avec de l'eau.

7. Faites cuire au four pendant 30 minutes. À la sortie du four, le contenu doit être légèrement tremblant.

8. Mettez au réfrigérateur pendant 3 à 4 heures pour qu'elles prennent.

9. Une fois qu'elles ont pris et refroidi complètement, ajoutez un peu de sucre roux sur le dessus de la crème brûlée, puis passez le chalumeau dessus (seulement quelques secondes !).


Bon appétit !


Audrey

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