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Filipino fried rice (with bagoong)

Don't know what to do with your leftover rice? Here's an easy recipe.

French version below



Dear readers,

Bagoong is a filipino delicacy. It’s basically fish paste that is used to season a lot of pinoy dishes.

This is a fuss-free recipe that is so simple to make and tastes so good ! The umami flavour the bagoong brings is uncanny.


Ingredients:

  • 4 cups cooked rice (day old rice is best);

  • 1 tsp vegetable oil;

  • 1 tbsp (or more depending on taste) bagoong (shrimp paste);

  • 1 garlic clove, minced;

  • 2 eggs - beaten ;

  • 1 green mango;

  • Chives, chopped;

  • Salt & pepper.


 

Procedure :


  1. Peel and thinly slice the green mango.

  2. Beat the eggs in a bowl.

  3. Add a bit of oil to the pan.

  4. Pour the beaten eggs into the pan to create a thin omelette. Once cooked, flip over to cook the other side. Once cooked, cut the omelette into small strips.

  5. Heat up vegetable oil in a wok and add the bagoong (shrimp paste). Stir and fry it for a minute or two until it becomes fragrant. Adjust the amount according to your taste preferences.

  6. Add the minced garlic.

  7. Add the day-old cooked rice to the pan. Break up any clumps and mix well with the bagoong.

  8. Once the rice is coated with the bagoong, add the eggs, green mango and chives back into the pan.   

  9. Season the fried rice with salt and pepper to taste. Keep in mind that the bagoong already adds saltiness, so adjust accordingly.


Bon appétit!


Audrey


 


Chers lecteurs,


Le Bagoong est une délicatesse philippine. C'est essentiellement une pâte de poisson utilisée pour assaisonner de nombreux plats philippins. Voici une recette sans tracas, simple à réaliser et délicieuse ! L'umami apporté par le bagoong est incomparable.


Ingrédients :

  • 4 tasses de riz cuit (le riz de la veille est meilleur) ;

  • 1 cc d’huile végétale ;

  • 1 CS (ou plus selon les goûts) de bagoong (pâte de crevettes) ;

  • 1 gousse d'ail, hachée ;

  • 2 œufs battus ;

  • 1 mangue verte ;

  • Ciboulette, hachée ;

  • Sel et poivre.


 

Procédure :

  1. Peler et trancher finement la mangue verte.

  2. Battre les œufs dans un bol.

  3. Ajouter un peu d'huile dans une poêle.

  4. Verser les œufs battus dans la poêle pour créer une fine omelette. Une fois cuite, la retourner pour cuire l'autre côté.

  5. Une fois cuite, couper l'omelette en petits morceaux.

  6. Chauffer de l'huile végétale dans un wok et ajouter le bagoong (pâte de crevettes). Remuer et faire frire pendant une minute ou deux jusqu'à ce qu'il devienne parfumé. Ajuster la quantité selon vos préférences.

  7. Ajouter l'ail haché.

  8. Ajouter le riz cuit de la veille au wok. Bien mélanger avec le bagoong.

  9. Une fois que le riz est enrobé de bagoong, ajouter les œufs, la mangue verte et la ciboulette dans la poêle.

  10. Assaisonner le riz frit avec du sel et du poivre selon votre goût. Gardez à l'esprit que le bagoong ajoute déjà du sel, ajustez en conséquence.


Bon appétit !

Audrey

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