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Ham and endive gratin "Endives au jambon"

This is a traditional dish eaten in Switzerland !

French version below



Dear readers,

Here's an easy, tasty and comforting dish usually eaten in Switzerland. My step-mother taught me how to make it and I loved it!


Here's how:


Recipe for 4 persons


Ingredients:

  • 5-6 endives ;

  • 1 packet of ham ;

  • 250 ml of milk ;

  • 1-2 tbsp butter ;

  • 2 tbsp flour ;

  • 3 slices of raclette cheese, grated ;

  • Salt, pepper and raclette spices.


 

Procedure:

Bechamel:

  1. In a small saucepan, melt the butter over medium heat.

  2. Add the flour and stir to form a roux.

  3. Gradually add the milk while continuing to stir to avoid lumps. Let the sauce thicken.

  4. Add the raclette cheese and season with salt, pepper, and raclette spices to taste.


Endives:

  1. Preheat the oven to 200°C (392°F).

  2. Cook the endives in boiling water until they become tender (about 30 minutes).

  3. Drain them using paper towels and cut off the ends, then halve them lengthwise.

  4. Wrap each half-endive with a slice of ham.

  5. Arrange the ham-wrapped endives in a baking dish.

  6. Pour the sauce over the ham-wrapped endives in the dish.

  7. Place the dish in the preheated oven and bake until the cheese is melted and golden brown (about 15-20 minutes).


Bon appétit!


Audrey

 

Chers lecteurs,

Voici une recette facile, savoureuse et réconfortante. C'est une recette traditionnelle en Suisse. Ma belle-mère m'a appris à la faire et j'ai adoré !


Recette pour 4 personnes


Ingrédients:

  • endives 5-6 ;

  • Jambon - 1 paquet ;

  • Lait 250 ml ;

  • 1-2 CS de beurre;

  • 2 CS de farine ;

  • Fromage (trois tranches de raclette), râpé ;

  • Sel, poivre, épices à raclette.


 

Instructions :


Béchamel:

  1. Dans une petite casserole, faites fondre le beurre à feu moyen.

  2. Ajoutez la farine et remuez pour former un roux.

  3. Ajoutez progressivement le lait tout en continuant à remuer pour éviter les grumeaux. Laissez la sauce s'épaissir.

  4. Ajoutez le fromage à raclette et aissaisonez avec du sel, du poivre et des épices à raclette selon votre goût.


Endives:

  1. Préchauffez le four à 200°C.

  2. Cuire les endives dans de l’eau bouillante jusqu’à ce qu’elles deviennent tendres (environ 30 minutes).

  3. Essorez-les avec du papier menage et coupez les extrémités et coupez-les en deux dans le sens de la longueur.

  4. Enveloppez chaque demi-endive avec une tranche de jambon.

  5. Disposez les endives au jambon dans un plat allant au four.

  6. Versez la sauce sur les endives au jambon dans le plat.

  7. Enfournez le plat au four préchauffé et laissez cuire jusqu'à ce que le fromage soit fondu et doré.


Bon appétit !


Audrey

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