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Mazesoba

Mouthwatering dry ramen!

French version below


Hello dear readers,


I discovered this delicious dish began during my time in Singapore, thanks to my wonderful colleagues. It's a bowl of pure comfort and flavor.


Ingredients for 4 persons:


For the Beef:


- 1-2 tsp vegetable oil;

- 500g ground beef;

- 3 green onions (white part chopped);

- 3 garlic cloves (minced);

- 2 tsp dark soy sauce;

- 3 tsp light soy sauce;

- 3 tsp mirin;

- 2 tsp sake;

- A dash of white pepper;

- Salt, to taste;

- 1 tsp cornstarch mixed with water to create a slurry.


For the Noodles:


_ 3-4 packets of udon noodles;

- a drizzle of sesame and colza oil;

- 2 tsp light soy sauce.


Toppings:


- 4 egg yolks (1 for each bowl) (extra fresh);

- 4 handfuls of green part of the green onions (chopped);

- 4 tbsp furikake (can be found in Asian stores);

- 2 nori sheet (cut up into small rectangles);

- 4 handfuls chinese chives (chopped) (can be found in supermarkets).


 

Procedure


Toppings:

  1. Chop green onions (separate the white from the green part), Chinese chives.

  2. Mince the garlic cloves.

  3. Cut nori sheets in small rectangles with scissors.

Prepare the beef:

  1. In a large skillet or wok, heat some vegetable oil over medium-high heat.

  2. Add the chopped white part of the green onions and minced garlic. Stir-fry for a minute until fragrant.

  3. Add the ground beef and cook, breaking it apart with a spatula, until it's browned and cooked through.

  4. Add the dark soy sauce, light soy sauce, mirin, sake, a dash of white pepper, and a pinch of salt. Mix well.

  5. Gradually add the cornstarch slurry to the beef mixture to thicken the sauce further. Stir well, and then remove the beef from heat.

Prepare the noodles:

  1. Cook the udon noodles according to the package instructions.

  2. Toss the cooked noodles with a drizzle of sesame, colza oil and light soy sauce to prevent them from sticking together.

Assemble the Mazesoba:

  1. Divide the seasoned udon noodles between serving bowls.

  2. Spoon the cooked beef over the noodles in each bowl.

  3. Garnish with chopped green onion (the green part), furikake, nori sheet rectangles, and Chinese chives, on each side of the bowl.

  4. Create a small well in the center of each bowl of noodles and beef.

  5. Place an egg yolk in the well of each bowl.

To enjoy your mazesoba, mix everything together, including the egg yolk, at the table just before eating.


Enjoy your homemade Mazesoba !


Audrey


 

J'ai découvert ce délicieux plat pendant mon séjour à Singapour, grâce à mes merveilleux collègues. C'est un bol de pur réconfort et de saveur.


Ingrédients pour 4 personnes :

Pour le bœuf :

  • 1-2 cuillères à café d'huile végétale ;

  • 500 g de bœuf haché ;

  • 3 oignons verts (partie blanche hachée) ;

  • 3 gousses d'ail (hachées) ;

  • 2 cuillères à café de sauce soja foncée ;

  • 3 cuillères à café de sauce soja légère ;

  • 3 cuillères à café de mirin ;

  • 2 cuillères à café de saké ;

  • Une pincée de poivre blanc ;

  • Sel, selon le goût ;

  • 1 cuillère à café de fécule de maïs mélangée à de l'eau.

Pour les nouilles :

  • 3-4 paquets de nouilles udon ;

  • Un filet d'huile de sésame et de colza ;

  • 2 cuillères à café de sauce soja légère.

Garnitures :

  • 4 jaunes d'œufs (1 pour chaque bol) (extra frais) ;

  • 4 poignées de la partie verte des oignons verts (hachée) ;

  • 4 cuillères à soupe de furikake (disponible dans les épiceries asiatiques) ;

  • 2 feuilles de nori (coupées en petits rectangles) ;

  • 4 poignées de ciboulette chinoise (hachée) (disponible dans les supermarchés).


 

Procédure :


Garnitures :

  1. Hachez les oignons verts (séparez la partie blanche de la partie verte) et la ciboulette chinoise.

  2. Hachez les gousses d'ail.

  3. Coupez les feuilles de nori en petits rectangles avec des ciseaux.

Préparez le bœuf :

  1. Dans une grande poêle ou un wok, faites chauffer un peu d'huile végétale à feu moyen.

  2. Ajoutez la partie blanche hachée des oignons verts et l'ail haché. Faites sauter pendant une minute jusqu'à ce qu'ils deviennent translucides.

  3. Ajoutez le bœuf haché et faites-le cuire en le séparant avec une spatule, jusqu'à ce qu'il soit doré et bien cuit.

  4. Ajoutez la sauce soja foncée, la sauce soja légère, le mirin, le saké, une pincée de poivre blanc et une pincée de sel. Mélangez bien.

  5. Ajoutez progressivement le mélange de fécule de maïs au mélange de bœuf pour épaissir la sauce davantage. Remuez bien, puis retirez le bœuf du feu.

Préparez les nouilles :


  1. Faites cuire les nouilles udon selon les instructions de l'emballage.

  2. Mélangez les nouilles cuites avec un filet d'huile de sésame, d'huile de colza et de sauce soja légère pour éviter qu'elles ne collent ensemble.

Assemblez le Mazesoba :


  1. Répartissez les nouilles udon assaisonnées entre les bols de service. Répartissez le bœuf cuit sur les nouilles dans chaque bol.

  2. Garnissez de la partie verte hachée des oignons verts, de furikake, de rectangles de feuilles de nori et de ciboulette chinoise de chaque côté du bol.

  3. Créez un petit puits au centre de chaque bol de nouilles et de bœuf. Placez un jaune d'œuf dans le puits de chaque bol.

Pour déguster votre mazesoba, mélangez tout, y compris le jaune d'œuf, à table juste avant de manger.

Profitez de votre Mazesoba maison !


Audrey

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