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SHIRASHI BOWL

A delicious and fresh bowl for summer

French version below


Dear readers,


I always enjoy ordering shirashi bowls at Japanese restaurants because they are the best cost- to-food ratio in my opinion.

However, it's even cheaper to make it at home ! and it's quite easy actually. All you need is high quality fish (salmon here) so that you can eat it raw.


Yields: 2 big shirashi bowls


Ingredients


For the Rice:

- 1 cup sushi rice, cooked as per instructions;

- 1-2 tbsp rice vinegar;

- 1 tsp sugar;

- a pinch of salt.


For the Toppings:

- 1 filet sushi-grade salmon, thinly sliced

- 1-2 octopus tentacle, thinly sliced

- 1 avocado, sliced

- 1/2 lemon, squeezed

- small nori sheets (I use wasabi flavored),

- furikake seasoning;

- sesame seeds;

-soy sauce and wasabi paste.


 

Instructions


Prepare the rice:

1. Rinse the sushi rice under cold water until the water runs clear.

2. Cook the rice according to the package instructions or in a rice cooker.

3. Once the rice is cooked, add rice vinegar, sugar, and salt and mix.

4. Set aside to cool completely.


Prepare the toppings:

1. Slice the avocado, the sushi-grade salmon and octopus.

2. In a lightly oiled pan, fry the octopus until browned (but not too much otherwise it will become rubbery).


Assemble the Shirashi Bowl:

1. Divide the seasoned sushi rice into bowls.

2. Arrange the salmon, octopus, avocado, nori sheets on top of the rice. Season the avocado with lemon juice.

3. Sprinkle furikake and sesame seeds over the top.

4. Serve with soy sauce on the side.


 

Chers lecteurs,


J'aime toujours commander des bols de shirashi au restaurant japonais car, à mon avis, ils offrent le meilleur rapport quantité-prix.


Cependant, c'est encore moins cher de les préparer à la maison ! Et c'est en fait assez simple. Tout ce dont vous avez besoin, c'est de poisson de haute qualité (ici du saumon) afin de pouvoir le manger cru.


Portions : 2 grands bols de shirashi


Ingrédients


Pour le riz :

- 1 tasse de riz à sushi, cuit selon les instructions ;

- 1 à 2 CS de vinaigre de riz ;

- 1 cc de sucre ;

- une pincée de sel.


Pour les garnitures :

- 1 filet de saumon de qualité sushi, tranché finement;

- 1 à 2 tentacules de poulpe, tranchées finement;

- 1 avocat;

- 1/2 citron, pressé;

- petites feuilles de nori (j'utilise celles au wasabi);

- assaisonnement furikake;

- graines de sésame;

- sauce soja et pâte de wasabi.


Instructions


Préparez le riz :

1. Rincez le riz à sushi à l'eau froide jusqu'à ce que l'eau soit claire.

2. Faites cuire le riz selon les instructions du paquet ou dans un cuiseur à riz.

3. Une fois le riz cuit, ajoutez le vinaigre de riz, le sucre et le sel, puis mélangez.

4. Laissez refroidir complètement.


Préparez les garnitures :

1. Tranchez l'avocat, le saumon de qualité sushi, et le poulpe.

2. Dans une poêle légèrement huilée, faites frire le poulpe jusqu'à ce qu'il soit doré (mais pas trop, sinon il deviendra caoutchouteux).


Assemblez le bol de shirashi :

1. Répartissez le riz à sushi assaisonné dans les bols.

2. Disposez le saumon, le poulpe, l'avocat et les feuilles de nori sur le riz. Assaisonnez l'avocat avec le jus de citron.

3. Saupoudrez de furikake et de graines de sésame sur le dessus.

4. Servez avec de la sauce soja à part.



Bon appétit,

Audrey


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